Vaaralliset sähköjännitteet poiskytkevien vikavirtasuojausten toimintakunto on varmistettava säännöllisesti. Kittilän lentokenttä päätti vaihtaa perinteiset vikavirtasuojakytkimensä automaattisesti itsensä testaaviin Restart Autotest -suojiin. Uudistus paitsi säästää huoltohenkilöstön aikaa myös parantaa lentokentän turvallisuutta ja ehkäisee sähkökatkoja. 

Kittilän lentokentän kautta kulkee vuosittain satoja tuhansia matkustajia ja lentokenttää onkin viime vuosina saneerattu ja laajennettu vastaamaan kasvaviin tulevaisuuden tarpeisiin.

Sähkökeskuksia uusittaessa sähkösuunnittelija ehdotti myös lentokentän vikavirtasuojauksen automatisointia uuden tekniikan mukaiseksi. Tavanomaisten vikavirtasuojakytkimien vaihto automaattisesti itsensä testaaviin Gewiss ReStart Autotest -vikavirtasuojakytkimiin pyyhki vikavirtatestaukset huollon työlistalta.

Finaviasta kerrotaan, että aiemmin lentokentän kaikki vikavirtasuojakytkimet piti testata keskimäärin kaksi kertaa vuodessa manuaalisesti. Testaukselle piti sopia erikseen testausajankohdat ja aikaa meni testin tekemiseen ja raportin laatimiseen. Automatisointi helpottaa merkittävästi työtä.

Kriittiset järjestelmät vikavirtasuojakytkinten taakse

Vikavirtasuojauksen modernisointi mahdollisti myös lentokentän kriittisten järjestelmien saamisen vikavirtasuojauksen piiriin. Manuaalitestauksessa järjestelmien virrat joudutaan katkaisemaan testauksen ajaksi. Esimerkiksi tietojärjestelmiä ei ole voitu tästä syystä vikavirtasuojata. Kun vikavirtasuojaus testataan manuaalisesti, suojauksen takana olevat laitteet menevät hetkeksi pimeäksi. Kriittisiä tietojärjestelmiä, joiden pitää saada jatkuvasti virtaa, ei ole aiemmin pystytty liittämään vikavirtasuojakytkinten taakse.

Hedtecin Gewiss ReStart Autotest -vikavirtasuoja sen sijaan varmentaa suojauksen toimivuuden automaattisesti kuukauden välein katkaisematta sähköjärjestelmän jännitesyöttöä testauksen ajaksi.

Aikaa ja rahaa säästyy

Uuden automaattisen järjestelmän koetaan säästävän huollon aikaa ja helpottavan työkuormaa monella tapaa. Restart-ominaisuus myös mahdollistaa, ettei kenenkään tarvitse mahdollisen vikatilanteen jälkeen käydä erikseen kuittaamassa laitetta, vaan kytkin kuittaa itsensä automaattisesti ja käynnistyy uudelleen.

Automattinen järjestelmä poistaa myös inhimillisten riskien mahdollisuuden ja optimoi siten lentokentän toimintavarmuutta ja turvallisuutta. Automatisoitu testaus ja uudelleen käynnistys varmistaa, että kaikkien kytkimien toimintakunto tulee varmasti säännöllisesti testattua ja kaikki toimii ilman pitkiä sähkö- ja käyttökatkoja.


Teksti ja kuvat: Hedtec