Rauno Huikari
tekninen asiantuntija,
SLO Oy
13.8.2019

Asuntomessuilla kävijä toivoo näkevänsä nykyaikaisia ja vaihtoehtoisia ratkaisuja. Sähköasennusten suhteen niin ei käynyt Kouvolan asuntomessuilla. Jos vielä pari vuotta sitten esiteltiin värillisiä, lasisia tai metallisia kalusteita, niin tällä kertaa vaihtoehtoja näytti olevan tasan kaksi: valkoinen tai musta.

Kalustesarjoista parhaiten oli edustettuna kaksi, joista ABB:n Impressivo vei voiton Schneider Electricin Exxactista. Pientä vaihtelua tuli parista minitalosta, joissa oli käytetty vähemmän tunnetun puolalaisen valmistajan kalusteita. Mutkien suoristaminen kustannussyistä on ollut turhaa, sillä säästö kahden kytkimen ja kolmen pistorasian kohteessa on parin euron luokkaa.

Tekninen painotus äänentoisto- ja murtojärjestelmissä

Kotiautomaatio hävisi määrässä kaapeloiduille äänentoistojärjestelmille, jollainen löytyi viidestä kohteesta. Messualueen rakennuksiin automatiikkaa oli asennettu vain kolmeen kohteeseen eikä niistä yksikään näyttänyt olevan KNX -pohjainen ratkaisu. Vielä on mahdollista, että kohteisiin tulee langaton sovellus asukkaiden mukana.

Murtohälytys oli asennettu kuuteen kohteeseen, joista kahdessa oli lisäksi sähköinen lukitus. Pelkästään sähkölukolla varustettuja asuntoja oli messujen 31:sta vain kaksi.

Pistorasioiden vähyys yllätti

Yllättäen messukohteissa oli pistorasioita vähän ja nekin oli epäkäytännöllisesti sijoiteltu. Kohteissa, joissa muuten oli laitettu rahaa automaatioon, viihtyvyyteen ja turvallisuuteen, saattoi olla hyvin pieni määrä pistorasioita.

Ensto Intro -kalustesarjaa

Aikaisempina vuosina asuntomessuilla on ollut kohteita, joissa TV:n asennuspaikalla oli metrin pätkä pistorasioita -nyt ei. Messujen aikana vähäiset pistorasiapaikat olivat auttamattomasti loppuneet ja seinustoilla kiemurtelikin jatkojohto, jos toinenkin. Pistorasioiden puuttuminen tai huono sijoittelu ei ole pieni juttu vaan vaikuttaa arjen toimivuuteen.

Pari messukohteissa havaittua puutetta ja niiden vaikutuksia arkeen:

  • Mobiililaitteiden keskitetty latauspiste puuttui jokaisesta messukodista. Puhelimien ja tablettien latauspiste pitää laitekaaoksen kurissa ja on uusissa rakennuskohteissa jo yleisesti huomioitu.
  • Rasioiden asennuspaikkojen perusteella ihanteellisesti sijoitettu wifi-tukiasema on mahdollinen vain parissa messukohteessa. Wifi-tukiasema kannattaisi olla keskellä taloa ja katossa. Sijainnilla on merkitystä, koska huonosti valittu paikka vaikuttaa verkon kuuluvuuteen.

Positiivinen poikkeus oli senioriasumisen kyläyhteisö, jossa rasioita löytyi myös katon rajasta.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, mihin suuntaan sähköasennusratkaisut menevät Tuusulan asuntomessuilla vuonna 2020.

Steinel Nightmatic 3000 Vario -hämäräkytkin

Steinel Nightmatic 3000 Vario seinäasenteinen hämäräkytkin kytkee valon asetetutun lux-tason alittuessa ja sammuttaa asetetun lux-tason ylittyessä.

Wago lattakaapelijärjestelmä – latauslaitteiden sähkönsyöttöön ja valmiuden rakentamiseen

Keski-Euroopassa lattakaapelia on vuosikymmeniä käytetty sähkönjakeluun kauppakeskuksissa, hotelleissa ja kiinteistöissä.

Lisälaitteilla laadukas 5G-verkko

Tukiaseman lyhyen kantaman vuoksi mobiilinetti vaatii ulos asennetun lisäantennin Ulos asennettu 5G- (tai 4G-) lisäantenni parantaa mobiilinetin toimivuutta. Syynä huonoon toimivuuteen voivat olla esimerkiksi mobiilitukiaseman sijainti, ympäröivät rakennukset ja sisätiloissa asunnon rakennusmateriaalit, kuten selektiiviset ikkunat. Lisäantenni korjaa nämä ongelmat.