Nykyinen EU-alueen sähkömoottoreiden minimihyötysuhdevaatimusluokka on IE3, mutta ABB:n valikoimasta löytyy myös kotimaisia IE4 ja IE5 hyötysuhdeluokan moottoreita teollisuuden energiatehokkuuden parantamiseksi. Etenkin IE4 hyötysuhdeluokka on piakkoin hyvinkin ajankohtainen, sillä se tulee olemaan 75kW – 200kW tehoisten moottoreiden minimivaatimus 1.7.2023 alkaen.

EU Komission säädös EU 2019/1781 asettaa vaatimukset sähkökäytöille:

 

Energiatehokkuutta

Teollisuudessa sähkömoottorin käyttöikä on yleensä useita, jopa kymmeniä vuosia, joten energiankulutus korostuu sen kokonaiskustannuksissa. IE5 hyötysuhteen moottorilla on mahdollista säästää jopa 4,5 % vuosittaisesta sähkönkulutuksesta.

Sähkömoottorin tyypilliset elinkaarikustannukset:

IE4 hyötysuhdeluokan M3BP on perinteinen oikosulkumoottori, joka soveltuu niin suorakäyttöön (DOL) kuin taajuusmuuttajakäyttöönkin (VSD). IE5 hyötysuhdeluokan SynRM on taas tahtireluktanssimoottori, jossa on innovatiivinen käämitön roottori ja sen myötä n. 40 % vähemmän häviöitä verrattuna IE3 oikosulkumoottoriin. Roottorin rakenteesta johtuen SynRM moottoria on mahdollista ajaa vain taajuusmuuttajalla. Valmiit IE5 SynRM paketit löytyvät katalogista: SynRM IE5 packages

 

Sen lisäksi, että IE4/IE5 -hyötysuhdeluokan moottori madaltaa tuotannon sähkönkulutusta, se myös käy viileämmin kuin IE3-luokan moottori. Viileämpi käyntilämpötila pidentää suoraan käämityksen ja laakeroinnin elinikää, jolloin myös moottorin huoltovälejä on mahdollista pidentää.

IE3, IE4 & IE5 energiatehokkuusvertailu

 M3BP IE4:

  • Tehoalue: 2,2kW – 1000kW
  • Runkokoko: IEC 100 – 450
  • Valmistetaan Vaasassa

 

SynRM IE5:

  • Tehoalue: 5,5kW – 315kW
  • Runkokoko: IEC 132 – 315
  • Valmistetaan Vaasassa
  • Vain taajuusmuuttajakäyttö

 

👉 Katso M3BP IE4 ja SynRM IE5 -moottorit Soneparin verkkokaupassa »

 


Teksti ja kuvat: ABB

ABB logo