Muuntajien maahantuojat ja paikalliset valmistajat vastaavat siitä, että EU-markkinoille saatetaan vain ekosuunnitteludirektiivin täyttäviä laitteita. Vastuunsa on kuitenkin myös muuntajien asentajilla ja käyttäjillä. Nyt on aika varautua ensi kesänä kiristyviin vaatimuksiin.

EU:ssa ekosuunnitteludirektiivi on ohjannut muuntajien energiatehokkuuden kehitystä vuodesta 2015 alkaen, jolloin tuli voimaan direktiivin ensimmäinen vaihe, Tier 1. Direktiiviin kirjattiin jo silloin toisen vaiheen eli Tier 2:n lisävaatimukset, ja ne astuvat voimaan vuoden 2021 heinäkuussa. Toiseen vaiheeseen tuli kuitenkin muutoksia viime keväänä.

”Muutokset tekevät direktiivin tulkinnasta erittäin vaikeaa, koska niitä ei ole kirjattu direktiiviin vaan ne on julkaistu erillisinä lisäyksinä ja liitteinä. Niinpä direktiiviä ja muutoksia on luettava rinnakkain”, tutkimusjohtaja Esa Virtanen Hitachi ABB Power Gridsistä kertoo. Hän itse osallistuu Cigren kansainväliseen työryhmään, jossa voimansiirtolaitteiden valmistajat, käyttäjät ja tutkijat jäsentävät näkemyksiään energiatehokkuuden vaatimuksista.

Hitachi ABB Power Gridsin asiantuntijat perehtyivät muutoksiin viime keväänä, ja he ovat siitä alkaen kouluttaneet ja opastaneet asiakkaitaan.

”Jos esimeriksi tuulipuiston tai jakeluverkon muuntajahankinnat tulevat ajankohtaisiksi vuoden 2021 puolivälissä, uudet vaatimukset on syytä ottaa jo nyt mukaan suunnitteluun ja tarjouspyyntöihin. Osa on noudattanut toisen vaiheen vaatimuksia jo pitkään, mutta heidänkin on otettava nyt huomioon toiseen vaiheeseen tulleet muutokset.”

Muuntajakaupoissa kannattaa olla tarkkana

Virtasen mukaan Hitachi ABB Power Gridsin asiantuntijat ehdottavat tarjouspyyntöihin direktiivin mukaisia korjauksia, jos niille huomataan tarve. He käyttävät myös kehittämäänsä työkalua, joka auttaa varmistamaan niin suunnittelun kuin testauksenkin aikana, että uudet muuntajat vastaavat määräyksiä. Tästä huolimatta Virtanen pitää yhä tärkeämpänä, että asiakasyrityksissä on asiantuntija, jonka vastuulla on seurata direktiivin vaatimuksia.

”Jos markkinoille tulisi esimerkiksi EU:n ulkopuolelta muuntaja, joka ei täytä direktiivin vaatimuksia, viranomaiset voisivat kieltää sen käytön vielä asennuksen jälkeenkin. Kustannukset nousevat äkkiä korkeiksi, jos esimerkiksi suuren tuulipuiston päämuuntaja osoittautuisi vaatimusten vastaiseksi juuri käyttöönoton kynnyksellä.”

On kuitenkin tilanteita, joissa asentaja tai käyttäjä voi hakea poikkeuslupaa muuntajalle, joka ei täytä toisen vaiheen vaatimuksia. Poikkeuslupaan voi johtaa esimerkiksi se, että muuntaja ei mahdu edellisen muuntajan jättämään tilaan vanhalla sähköasemalla tai että muuntaja on liian iso kuljetettavaksi sillan ali tai liian painava sillan päälle.

Toisen vaiheen vaatimuksia ei tarvitse noudattaa asennuksissa myöskään silloin, kun ensimmäisen vaiheen mukainen muuntaja on ostettu tukkukaupan tai vaikkapa sähköyhtiön varastoon ennen heinäkuuta.

Monta reittiä energiatehokkuuden parantamiseen

Direktiivin toiseen vaiheeseen tulleet muutokset koskevat sisällöllisesti ennen kaikkea suuria tehomuuntajia. Näiden osalta hyötysuhdetta koskevat vaatimukset kiristyvät suurimmissa kokoluokissa. Häviöiden pieneminen Tier 1 ja Tier 2 välillä on kuitenkin suurinta keskikokoisissa muuntajissa (asetuksen termi) 50-3150 kVA 36 kV, joista yleisemmin käytetään nimitystä jakelumuuntaja.

Muutoksilla varmistetaan lisäksi, että vaatimuksia ei voida kiertää korjaamalla vanha muuntaja uuden veroiseksi. Muuntajan on nimittäin ensi heinäkuusta alkaen täytettävä direktiivin vaatimukset, jos sen korjauksessa vaihdetaan sekä käämit että sydän.

Virtanen pitää merkittävänä myös muutosta, joka koskee suurtehomuuntajien jäähdytystä. Tähän asti hyötysuhdetta laskettaessa on huomioitu tyhjäkäyntihäviöihin liittyvä jäähdytys, mutta toisen vaiheen alkaessa laskelmiin on lisättävä myös kuormitushäviöihin liittyvä jäähdytys.

Direktiivi on ensimmäisestä vaiheesta alkaen jättänyt osan erikoismuuntajista sääntelyn ulkopuolelle sillä perusteella, että muuntajan häviöt eivät ole merkityksellisiä muihin saavutettuihin etuihin verrattuna. Näihin poikkeuksiin tuli toisen vaiheen muutoksissa tarkennuksia.


Teksti: Hitachi ABB Power Grid
Otsikkokuva: SLO Oy
Tuotekuvat: Hitachi ABB Power Grid

Julkaistu kirjoitus on lyhennelmä artikkelista, joka löytyy täältä: https://www.hitachiabb-powergrids.com/fi/fi/news/local-news/web-stories/muuntajien-energiatehokkuus-paranee-edelleen-direktiivin-ohjauksessa

Merkkikepit – kestävää huomiota kriittisille kohteille

Ouneva Oy:n merkkikepit sopivat kriittisten kohteiden merkitsemiseen olosuhteista riippumatta. Merkkikeppejä on saatavilla niin jakokaappien kuin kaapelien merkintään. Jakokaappeihin tarkoitetuissa merkkikepeissä toimitussisältöön kuuluu muoviset kiinnityspalat sekä ruuvit. Näissä merkkikepeissä pituusvaihtoehdot ovat 1200 mm, 1600 mm ja 2000 mm. Kaapeliojan merkkikeppi on varustettu valuankkurilla ja se voidaan asentaa helposti ilman työkaluja. Kaapeliojan merkkikepin toimitussisältöön kuuluu muovinen “KAAPELI” merkkikilpi. Saatavilla myös keltaisella varoituskolmiolla varustetulla merkkikilvellä. Pituusvaihtoehdot maahan kiinnitettävässä mallissa ovat 1600 mm ja 2000 mm. Merkkikepit valmistetaan lasikuituprofiilista, joka kestää Suomen ilmaston tuomia erikoisolosuhteita loistavasti. Materiaali on erittäin kestävää ja joustavuus tuo varmuutta hankaliin olosuhteisiin. Kepit palaavat alkuperäiseen muotoonsa, vaikka ne taipuisivat ulkoisen rasituksen vuoksi. Etenkin talvisissa olosuhteissa esimerkiksi lumen peittäessä osan merkkikepeistä, pieni auran raapaisu ei välttämättä vahingoita merkkikeppiä. Merkinnässä on käytetty heijastimena 3M Scotchlite-heijastinteippiä, joka takaa laadukkaan ja kirkkaan heijastuksen. UV-säteilyn kesto teipissä on 1-8 asteikolla korkein mahdollinen eli 8. Ounevan merkkikeppien hyödyt Kestävä lasikuidusta valmistettu varsi Taipuisa Helppo asennus Kaapeliojan merkintään korroosionkestävä alumiininen valuankkuri ja työkaluvapaa asennus Laadukas heijastin Eri pituusvaihtoehdot Punainen ja keltainen väri merkkikilvissä Kestävää ja huomiota herättävää merkintää Ounevalta sinne, missä sitä eniten tarvitaan. Lisätietoa merkkikepeistä löydät alla olevan QR-koodin kautta! Muut liitintuotteemme löydät osoitteesta www.ounevaproducts.fi. Hinta- ja saatavuustiedot saatte omalta Sonepar-myyjältänne.

SLO:lta saat puistomuuntamot, pultit ja pyyhkeet

SLO on paljon muutakin kuin sähkötarvikkeita. Harvalle tulee ehkä mieleen nakutella MMJ:n tai puistomuuntajatilauksen jatkeeksi tilausrivit jäähdytysnesteestä, moottorisahan teräketjuista tai käsien puhdistusliinoista.