Hexatronic mikrokanavat ja kaapelit valmistetaan samassa tehtaassa ja pääosin suomalaisista raaka-aineista.

Hexatronic Cables & Interconnects suunnittelee ja valmistaa mikrokanavat omalla tehtaallaan Ruotsissa. Kun kaapeleiden ja mikrokanavien tuotekehitys on saman katon alla, voidaan olla varmoja siitä, että kaapelin asennettavuus on parasta mahdollista tasoa ja lähes kaikki tuotteet on mahdollista räätälöidä asiakkaan tarpeiden mukaan.

Mikrokanavien ja kaapeleiden lisäksi tehtaalla valmistetaan kuparikaapeleita, vesistökaapeleita ja liitäntätuotteita, kuten kytkentäkuituja yms.

Hexatronic mikrokanavilla ja kaapeleilla rakennetaan kustannustehokas sekä kysynnän mukaan muuntuva verkko.

Miksi mikrokanavatekniikka

Mikrokanavat asennetaan erikseen ja etukäteen, joten

  • valokaapeliasennus voidaan tehdä vaiheittain ja sovittaa kysynnän kasvun mukaan.
  • loppukäyttäjien määrää ja sijaintia ei tarvitse tietää suunnitteluvaiheessa, koska mikrokanavanippu on helppo haaroittaa jälkeenpäin mistä kohtaa hyvänsä.
  • (kaapelin) jatkospisteiden määrä minimoidaan, mikä nopeuttaa asennusta.
  • verkko on helppo päivittää asentamalla lisää tai toisentyyppistä kuitua.
  • verkon suunnittelu yksinkertaistuu.
  • työmaa “selkiytyy” kun esimerkiksi kahdentoista kaapelikelan sijaan käsitelläänkin vain yhtä kelaa.

Mikrokanavat soveltuvat kaikentyyppisten verkkojen rakentamiseen

Hexatronic mikrokanavat ja kaapelit soveltuvat hyvin verkon eri osien rakentamiseen.

Esimerkiksi runkoyhteyksissä voidaan käyttää suoraan maahan asennettavaa 14/10mm mikrokanavanippua ja asentaa siihen tarpeita vastaava mikrokaapeli, jopa 288-kuituisen Hexatronic Viper:n.

Valokaapeleiden asentaminen tapahtuu paineilman avulla eli ns. puhaltamalla. Mikrokanavaan luodaan ilmavirta, joka ”leijuttaa” kaapelia ja näin ollen minimoi kitkan vaikutuksen. Samaan aikaan kaapelia työnnetään siihen soveltuvalla työkalulla. Pisimmät puhallusetäisyydet oikeissa olosuhteissa ovat jopa 4000 m yhdellä kerralla. Puhallusnopeus on tyypillisesti runkokaapeleilla (Hexatronic Viper) 60-100m/min ja tilaajakaapeleilla (Hexatronic Stingray & Raptor) 150 m/min.

Taajamissa käytetään runkoyhteyksissä yleensä 14/10 mm mikrokanavia ja yksittäisille kiinteistöille asennetaan 7/3,5 mm mikrokanava. Taajamissa yksittäisen tilaajan etäisyys jakokaapilta on yleensä alle 500m, jolloin Hexatronic:n Stingray ABF (Air Blown Fiber) kuidun puhaltaminen onnistuu pienempäänkin kanavaan. Esimerkiksi eniten käytetyn 4-kuituisen Stingray ABF:n halkaisija on vain 1,1mm. Pienemmällä mikrokanavan halkaisijalla saadaan useamman mikrokanavan nippuja kelakokojen pysyessä kuitenkin maltillisina.

Haja-asutusalueilla, missä etäisyydet ovat usein pitkiä, käytetään tyypillisesti pelkästään 14/10mm tai 16/12mm mikrokanavia ja nippuja. Tällöin tilaajakaapelina toimii riittävän jäykkä ja halkaisijaltaan 2mm Raptor Nanokaapeli, jota voidaan puhaltaa useita kilometrejä yhdellä kertaa.

Oleellista on se, että valokuituihin liittyvät työt tehdään aina vasta siinä vaiheessa, kun asiakas on tilannut liittymän.

Koulutus ja kenttätuki ovat Hexatronicin vahvuuksia

Mikrokanavatekniikka ei ole uusi tapa rakentaa verkkoa. Siitä huolimatta se on Suomessa hieman vieras rakentamismenetelmä. Hexatronic järjestää Suomessa sertifiointikoulutuksia verkon suunnitteluun, mikrokanavien asentamiseen ja kaapelin puhaltamiseen liittyen.

Ns. Kenttätuki, eli asiakkaalle tarjoamamme tuki suunnittelupöydältä   ojan reunalle, on asiakkaiden mielestä ollut korvaamaton apu  uuden tekniikan omaksumisessa ja suden kuoppien välttämisessä. Hexatronic panostaakin kenttätukeen jokaisella markkina-alueella ympäri maailman.

Hexatronic Suomi: vasemmalta Jori Renfors, Tomi Jääskeläinen ja Ari-Pekka Knaapi
4x14/10mm Mikrokanavanipun asennus samaan ojaan vesi- ja viemäriputkien kanssa.
12x7/3,5mm Mikrokanavanipun asennus (Suomen kuitusahaus Oy)
Stingray ABF-kaapelin puhallus
Viper mikrokaapelin puhallus

Lisätietoja Hexatronic -ratkaisuista

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä omaan SLO myyjääsi. Lisätietoja saat myös SLO:n tuotepäällikkö Jari Launoselta (jari.launonen(at)slo.fi)


Teksti ja kuvat: Hexatronic