Vajaassa kymmenessä vuodessa 3D-tulostus on siirtynyt messujen ja asiakastapahtumien vetonaulasta teollisuudessa käytetyksi apulaiseksi. Nyt on mahdollista valmistaa kustannustehokkaasti myös sellaisia kappaleita, jotka olivat aikaisemmin teknisesti haastavia tai mahdottomia toteuttaa.
3D:llä pystytään toteuttamaan aikaisempaa monimutkaisempia, geometriavapaita kopioita taloudellisesti ja nopeasti. Valmistava teollisuus on maailmanlaajuisesti kohdistanut yhä enemmän kiinnostusta 3D-tulostukseen ja syy lienee pitkälti taloudellinen. Kun uutta teknologiaa on saatavilla, miksi kannattaisi enää investoida kustannuksiltaan korkeisiin laite- ja tuotantokonekantoihin?
Taustalla avaruus- ja autoteollisuuden synnyttämät tarpeet
Metallitulostamisen hyödyntäminen on lähtenyt liikkeelle lentokone- ja avaruusteollisuudesta sekä auto- ja lääketeollisuuksien tarpeista.
Tekniikasta käytetään myös termiä ”materiaalia lisäävä valmistus”, jonka suosion ennakoidaan kasvavan etenkin metalliosissa. Tämä siksi, että se mahdollistaa uudenlaisten rakenteiden tekemisen ja helpottaa pienten sarjojen valmistamista. Pienemmille sarjoille on kysyntää etenkin autoteollisuudessa, jossa metallitulostusta osataan jo hyödyntää.
Materiaalia lisäävän valmistuksen lisäksi tulostusta käytetään tuotekehityksessä
Metallien 3D-tulostus on ottanut suuria harppauksia viime vuosina. Yleinen käsitys on ollut, että 3D-tulostus soveltuu vain prototyyppien valmistamiseen, mutta nykyinen monilaserteknologia mahdollistaa myös tuotteiden sarjavalmistuksen. Vuosikymmeniä sitten pikamallinnuksen pioneeritoiminnasta muodostui hiljalleen valmistavan teollisuuden normi.
Promaint -lehdessä kerrotaan, että nykyään saatavilla olevilla metallien 3D-tulostimilla pystytään tekemään periaatteessa kaikkia huoneen lämpötilassa hitsattavia metalleja. Valmiiden tuotosten materiaaliominaisuudet ovat lähellä taottua materiaalia.
3D tekee sarjavalmistettavista tuotteista entistäkin suorituskykyisempiä, luotettavampia ja kevyempiä.
Ketterän tuotekehityksen oivallinen apuväline
Vaikka 3D taipuu kestävien osien teolliseen valmistukseen, voi sitä hyödyntää myös tuotekehityksessä. 3D-tulostustaminen tuo joustoa, koska sillä pystyy kevyemmin testaamaan tuotekehityksen ideoita. Jos määritellyt parametrit eivät toimi, on muutokset helppo ja nopea tehdä ennen uutta kokeilua. Koska kysyntä kasvaa, myös tulostinvalmistajat ovat heränneet ja suunnittelevat nyt yhä suurempiin ratkaisukokonaisuuksia.
Teollisuudessa on aloja, kuten auto- ja lääketeollisuus, joille 3D-tulostus on tullut jäädäkseen.
3D-tulostaminen ei ole ratkaisu jokaiseen haasteeseen. Tuottavuutta ja kierrätettävyyttä arvostetaan jatkossakin, mikä voi kiihdyttää 3D-tulostuksen kysyntä entisestään. 3D-tulostamisen materiaaleista sekä uhkista ja mahdollisuuksista kerromme jutun seuraavassa osassa, pysy kuulolla.