Tuleville lapsiperheille avautuu Helsinkiin rakentuvan Lastensairaalan käytävillä ja potilashuoneissa värikäs ja lämmin tunnelma, vaikka uusin tekniikka on avainasemassa rakennuksen toimivuudessa.

Pääkaupunkiseudulla toimiva talotekniikkayritys Amplit Oy on poikkeuksellisen paljon julkisuutta saaneen rakennushankkeen sähköurakoitsija, ja heillekin projekti on erityinen; se on ollut suurin tähän mennessä. – Parhaimmillaan yhteensä 60 sähkö- tai telepuolen ammattilaista on ollut asennustöissä samanaikaisesti, Amplitin projektipäällikkö Tomi Alanen summaa.

Hyvällä suunnittelutyöllä ja kumppanivalinnoilla asentaminen ei keskeydy

kaamoksenkin keskellä valonsäteet saavat heräämön tiloihin aurinkoisen sävyn julkisivun lasievistä.

Tomi Alanen tietää lähes 20 vuoden kokemuksella, että projektinhallinnan tai sähkötöiden osalta tämä julkisuudeltaan erityinen kohde ei juurikaan poikkea muista isoista kohteista tai sairaalatiloista.

Lastensairaalan yleiskaapeloinnin projektikaupassa ratkaisevina kriteereinä olivat laatu, hinta ja saatavuus. SLO valikoitui kumppaniksi, ja luotettava sähkötarviketoimittaja pystyy osaltaan huolehtimaan sähköurakoitsijan toimintavarmuudesta.
– Käyttöönottovaiheen alkaessa on perusrakentamisen valmiusasteen sähkö- ja teletöissä oltava 95%,  Tomi perustelee. Koska kaapeliasennuksia tehtiin 700 000 metriä, lupauksen toteutuminen edellytti ennakoivan suunnittelutyön lisäksi täsmällisiä aikataulutettuja toimituksia SLO:lta. Perusteellisella kokemuksella ja suunnittelulla ongelmakohdat ratkotaan jo etukäteen, eikä seisokkitilanteita pääse syntymään työmaalla.

Kaapeliasennuksille poikkeuksellisen pitkä takuu

Amplitin asennustyö eteni vilkkaimmillaan 40 000 metrin viikkovauhtia, jolloin kaapelin saatavuus ja täsmätoimitukset ovat avainasemassa

Lastensairaalaan asennetuille Excel-kaapeleille myönnettiin 25 vuoden takuu, sillä Amplit hankki Excel Partner –sertifioinnin kaapelivalmistajalta. Tämä edellytti koulutukseen ja kokeeseen sitoutumisen lisäksi hyväksytysti tehtyjä asennuksia lastensairaalassa. Teleasennuksista vastaava Ari-Pekka Vankka ja hänen kollegansa kävivät Excel-koulutuksen ja läpäisivät Excel Partner –kokeen. – SLO järjesti puitteet verkkokoulutukselle ja kokeelle, ja meidän oli vaivatonta osallistua siihen. Sekä kaapeleista että liittimistä kertyi oleellista lisätietoa kokeen avulla, Ari-Pekka muistelee pitkälle 2040-luvulle yltävän laatutakuun edellyttämää koulutusta.

Tuoteräätälöinneistä täsmätoimituksiin: Logistinen ratkaisu rakennettiin yhdessä

Lastensairaalaan yleiskaapeloinniksi valikoituivat laatuvaatimukset täyttävät Excel-kaapelit ja liittimet sekä Nestorin uudet flex-rakenteiset valokuitukaapelit. Yksittäisten tuotteiden osalta Ari-Pekka kertoo, että lastensairaalassa mm. atk-liittimet on mahduttava erittäin pieneen tilaan. – Ne ovat näin ollen työläämpiä asentaa, mikä on huomioitava projektisuunnittelussa. Matkan varrella ilmeni vain vähäistä muokkaustarvetta: SLO hankki tietyn tyyppisen liitinlaatikon ja huolehti Steran kaappien räätälöinnin Amplitin asentajien tarpeisiin.

Lastensairaalan sähköasennuksia suorittamassa Jouni Talvitie

Työmaalle suunniteltujen tuotteiden tilaaminen tehtiin mahdollisimman jouhevaksi ja aikajänne lyhennettiin minimiin: SLO varastoi kaikki Amplitin tarvitsemat tuotteet ja teki valmiin listan verkkokauppaan, mikä saa Tomilta kiitosta. – Projektituotteiden selailu on aina miellyttävämpää verkkokaupassa.

Täsmätoimitukset on rajattu yksittäisten viikonpäivien ja kelloaikojen tarkkuudella, etteivät jättityömaan rekat tuki yhdellä kertaa ahtaita Meilahden katuja ja heikennä pääsyä nykyiselle Lastenklinikalle. – SLO:n toimitukset työmaalle ovat olleet täsmällisiä ja tiukasta aikaikkunasta on myöhästytty vain harvoin, Ari-Pekka Vankka tietää. – Yhtä lailla tärkeää on myös se, että käsittelyn ja asennustyön nopeuttamiseksi SLO on jakanut toimitukset eri lavoille ja merkinnyt ne tarvittavilla kerros- ja lohkotiedoilla.

Pitkät yhteistyösuhteet ja asiakasta ymmärtävä myyntityö

SLO on toiminut useissa Amplitin kohteissa sähkötarvikkeiden toimittajana ja pitkät asiakassuhteet luovat hyvät puitteet onnistuneille projekteille. Tomi Alasen mukaan myyjän henkilökohtaisella ammattitaidolla on iso merkitys, sillä hyvä myyjä osaa painottaa oikeita asioita asiakkaan suuntaan. SLO:lla on usean henkilön tiimi tukemassa projektia, ja Tomin mielestä SLO:n myynti on hoitanut leiviskänsä erittäin hyvin.

 

NÄMÄ PALVELUT AMPLIT HYÖDYNSI PROJEKTISSA

  • Tuotteiden valikoiminen projektin tarpeisiin: G2-tason lääkintätilat
  • Tuotteiden erityisvaatimukset: Excelin liitinlaatikot ja Steran kaapit
  • Varastointi: Kaikki projektituotteet varastoituna SLO:lla
  • Tilaaminen: Verkkokaupassa projektia varten vakioitu ostoslista
  • Ajastetut toimitukset: Tietyt viikonpäivät ja kelloaika
  • Toimitusmerkinnät: Kerros ja lohko työmaalla

Amplit Oy on vuonna 1987 perustettu pääkaupunkiseudulla toimiva talotekniikkayritys, joka työllistää yhteensä 200 LVIS-, tieto- ja turvaverkkojen ammattilaista. Amplit on vastannut Meilahden sairaala-alueella myös vuonna 2014 valmistuneen Meilahden potilastornin sähköurakasta.

Uuden Lastensairaalan pääurakoitsija on SRV Rakennus Oy. Sähköurakoinnista vastaa Amplit Oy ja LVI-urakoinnista Saipu Oy. Hankkeen rakennuttajakonsulttina toimii Haahtela-rakennuttaminen Oy.

Uusi lastensairaala koostuu kahdeksasta maanpäällisestä kerroksesta, kellarikerroksesta ja katolle tulevasta konehuonekerroksesta. Sairaalan rakennetaan 2 069 huonetilaa, joista 12 leikkaussalia, 16 tehohoitoyksikköä, 118 potilashuonetta ja 220 vastaanotto- tai kuntoutustilaa.

Kuka?

Tomi Alanen

Projektipäällikkö

Amplit Oy

Ari-Pekka Vankka

Teleasennuksista vastaava

Amplit Oy

Toni Orela

Aluejohtaja, Etelä-Suomi

SLO Oy


Kuvat: Viola Sandin / SLO Oy ja Mats Vuorenjuuri / Unikuva

Teksti:
Viola Sandin
markkinointiviestinnän päällikkö
SLO Oy

Rexam luottaa materiaalihallinnassa SLO:hon – ympäri vuorokauden

Monikansallinen Rexamin tuotanto asettaa kovia vaatimuksia materiaalihallinnolle.

Valaisimen yksilöllinen osoite ohjaa valoja halutusti

SLO:n logistiikkakeskuksen laajennusosan varastohallin valaistusta ohjataan DALI:lla ja tunnistimilla

Valaistuksen elinkaarikustannukset minimiin valaisinohjaustekniikan avulla

Vantaan kaupunki saneerasi Tikkurilan keskustassa sijaitsevan, tyhjilleen jääneen 90-luvun kiinteistön moderniksi toimistotilaksi.